Accessibility Tools

Skip to main content
Modell av Ocean II

Kystlaget Fredriksvern – Modellbåtlag

Kystlaget Fredriksvern har opprettet Modellbåtlag. Det er den fantastiske modellbåtbyggeren Bjørn Hanssen som har påtatt seg å bygge modellbåter av blandt annet flere av sjektene i Sjektekanelen. Noen er allerede ferdige og har vært vist frem fra Skur 13. Vi kan se frem til mange flotte fremvisninger. Han vil også kunne ta opp «lærlinger» når vi får et egnet sted.

Mer informasjon:
Hensikten med å opprette Modellbåtlag i Kystlaget Fredriksvern er i sin enkelthet å promotere modellbygging av skala modeller fra Stavern området. Stavern er kjent for sine lokalt bygde sjekter pluss flere maritime prosjekter, kjente og ukjente. Maritimt håndverk som ikke holdes ved like, forsvinner litt etter litt, og til slutt vil vi sitte igjen med maskinbygde enheter styrt av IT baserte systemer. Våre barn og slekter vil sikkert fungere bra, men livet tror jeg blir kjedelig og ikke vite hvordan og hvorfor. Modellbygging av skala modeller fra tidligere tider tar vare på et håndverk og en historie som mange med meg synes er morsom og lærerik.

De siste 12 år har Bjørn Hanssen bygd sirka 16 stk forskjellige skip og båter som i sin helhet er donert til institusjoner som museer, foreninger og private samlere. Han brenner for å ta vare på kystkulturen og ønsker derfor at flere må få del i en modellbyggers verden. Han er medlem av flere modell båt grupper som jevnlig møtes for å ta vare på vår kyst arv, der gjennomsnittsalderen er veldig høy. Det er flere grunner til dette, blant annet at det koster en god del å utstyre skip med radio styrte enheter som elektrisk motor, dampgenerator m/ maskin lyd, lanterner, dekk belysning, intern belysning, ankervinsj som fungerer radio sender og mottaker m.m. Dette er for gamle gutter med bra økonomi. Modellene her kommer opp i kr, 100 000. Derfor ønsker jeg at vi kommer ned på en enklere modell bygging som passer også for den yngre garde, kanskje fra 15 år og oppover.

Da Hanssen flyttet til Stavern, og så for første gang (2018) sjektekanalen. Han ble bergtatt og tenkte med en gang modell av en sjekte. Videre ble han medlem av Kystlaget Fredriksvern, og gikk som læregutt vinteren 2018 i skur 13. Der møtte han mange hyggelige byggere som reparerte og bygde nytt etter ideer og tanker fra de gamle. Han skjønte etter hvert at her var det ikke mange tegninger, men desto flere maler som var arvet fra gammelt av. Sjekter av diverse årganger fant sitt nye liv i skur 13.

Kystlaget Fredriksvern MODELBÅTLAG skal forsøke å rekruttere dem som har brukt tollekniv og spikket barkebåter i ung alder. Gamle båtbyggere og modell byggere kan overføre kunnskap på en lystbetont måte som gir de nye en forsiktig start inn i et kystkultur system. Det må ikke være kurs betont, men lyst betont.

Modellbåtlaget trenger et sted å være og trenger en del enkle maskiner og noe enkelt verktøy. Materialer finnes det mye av som blir til overs for de som bygger i skala 1:1. Så bygges det serier av samme båttype, sjekter av samme modell frem til et enkelt prosjekt, inn spedd med opplæring i bruk av verktøy, bruk av trematerialer, oljebasert maling og lakk. Det vil også være prioritert å finne sponsorer som tar del i dette og som vil ha interesse av sjektemodeller på sikt. Inntil videre bygger Hanssen fra sitt verksted som kan ta imot besøk til inspirasjon, men som dessverre ikke har plass til «lærlinger».

Modell av Ocean II

Modell under produksjon